Навчання з партиципації

Навчання з партиципації

31-May-2016

Посадовці та активісти з міст Суми, Ромни, Київ та Львів взяли участь у семінарі Фундації ПАУСІ «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування», який проходив у м.Суми 23-25 травня 2016 року.

Семінар було організовано у рамках Проекту Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади». Протягом триденного семінару учасники разом з польськими та українськими експертами мали змогу ознайомитися з досвідом Польщі (Варшава, Лодзь) та України (Чернігів, Полтава) щодо активізації участі громадян у прийнятті рішень, методологією реалізації громадського (партиципаторного) бюджету. Також представниками міст були опрацьовані плани із запровадження партиципаторного бюджету у своїх містах.

Новина на сайті Сумської міської ради

Експерти семінару:

Олена ЛИСЕНКО, м. Чернігів, Громадський бюджет 2016 року – 4,8 млн. грн.

Закінчила Чернігівський державний технологічний інститут за спеціальністю “Фінанси”, Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю “Державне управління”, Аспірантуру при кафедрі економічної політики Національної академії державного управління при Президентові України. З 2003 року працює заступником начальника фінансового управління Чернігівської міської ради. Член Робочої групи з питань розробки основних положень та принципів громадського (партиципаторного) бюджету в місті Чернігові. Працювала експертом у декількох міжнародних проектах. Автор більше ніж 15 публікацій у сфері місцевого самоврядування та бюджетної політики.

Леонід ДОНОС, м. Полтава, Громадський бюджет 2016 року – 1,5 млн. грн.

Закінчив Полтавський державний педагогічний університет за спеціальністю «Вчитель історії, географії», Міжрегіональну Академію управління персоналом за спеціальністю «Муніципальний менеджмент». З 2004 року працює головним спеціалістом відділу організаційної роботи Полтавської міської ради. Працює у міжнародних проектах розвитку демократичного суспільства. Вивчає досвід Республіки Польща щодо функціонування місцевого самоврядування та громадянського бюджету (міжнародні семінари «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування» у липні 2015 року, «Самоврядно-громадський стандарт» у серпні-вересні 2015 року). Член Робочої групи з питань партиципаторного бюджетування в місті Полтаві.

Уршуля Маєвська, м. Варшава, Громадський бюджет 2016 року – 58 млн. злотих

За освітою – сходознавець, журналіст, медіатор. Отримала освіту за напрямком «консультації з громадськістю і вирішення соціальних конфліктів». Протягом 10 років працювала в міській раді м. Варшави. Протягом певного періоду часу очолювала Центр суспільних комунікацій, зокрема, займалась проблемами суспільної комунікації, інструментами партиципації, а саме, партиципаторним бюджетом, консультаціями з громадськістю, а також питаннями співпраці з громадськими організаціями та підтримкою місцевої активності. На сьогоднішній день є одним з авторів і виконавців проекту «Мрійники та  Ремісники», який передбачає створення Будинку Суспільних Інновацій в Варшаві, а також експертом проекту, пов'язаного із запровадженням партиципаторного бюджету в Грузії. 

Борис МАРТЕЛЯ, м. Лодзь, Громадський бюджет 2016 року – 40 млн. злотих

Представляє громадську організацію «Топографія», м.Лодзь, експерт з партиципаторного бюджетування. Автор низки публікацій з проблем реалізації бюджету участі. Брав участь у запровадженні методології партиципаторного бюджету у м.Лодзь а також у м.Варшава. Є випускником ХХ-тої Літньої школи лідерів громадянського суспільства та Школи суспільної участі Національної федерації неурядових організацій (OFOP).

Перекладач семінару: Ірина Скопіна, м.Львів

Закінчила Львівський державний університет ім. І.Франка за спеціальністю польська філологія. Має двадцятирічний досвід перекладу на міжнародних конференціях, семінарах, урядових зустрічах та перемовинах. Понад двох років здійснює переклади на семінарах з передачі досвіду представниками Республіки Польща у сфері партиципаторного бюджетування.

Проектом Фундації ПАУСІ «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади» передбачена допомога містам Суми, Ромни, Прилуки, Ірпінь, Житомир та Бердичів: навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу; навчальна поїздка до Польщі; опрацювання за допомогою українських та іноземних експертів та запровадження у містах-партнерах Проекту механізмів формування місцевих бюджетів за участю громадян.

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

Матеріали семінару:

Громадянська активність на прикладі партиципаторного бюджету

Досвід українських міст у  запровадження партиципаторного бюджету (бюджету участі)

Бюджет участі міста Полтава