Громада Обухова навчається партиципації

Громада Обухова навчається партиципації

11-Jul-2016

На семінарі Фундації ПАУСІ посадовці, активісти та депутати міста поглиблювали свої знання щодо методології громадського бюджету.

Учасники семінару 7 липня «Громадський бюджет: цілі, стандарти, механізми» ознайомилися із досвідом українських міст щодо реалізації партиципторного бюджету та виконали низку тематичних  прикладних вправ.

Громадський бюджет починає діяти на території Обухівської міської ради

Присутнім на семінарі була презентована інформація щодо переваг впровадження громадського бюджету та особливостей процесу в Україні. Учасники розглянули досвід Полтави: ознайомилися із моделлю, етапами впровадження бюджету участі. Зокрема, учасників цікавила тематика поданих проектів, інструменти активізації мешканців у процесі, процес появи нових лідерів громади. Полтавський досвід допоміг проаналізували основні виклики та проблеми, які потенційно можуть виникнути при впровадженні процесу.

Досвід реалізації партиципаторного бюджету у Чернігові розглянули крізь призму участі у процесі громадськості. Відтак, визначили, що вирішальним є проведення систематичної інформаційної кампанії, роз’яснювальної роботи серед населення, залучення авторів проектів до їх аналізу та власне реалізації.    

Практична вправа допомогла учасникам визначити основні цілі громадського бюджету Обухова. Серед головних: активізація громадськості, покращення інфраструктури міста, вирішення соціальних питань, вдосконалення діалогу між владою та громадою.

Під час прикладної вправи «Громадський бюджет: як це працює?» учасники розглянули положення про партиципаторний бюджет м.Обухова, змоделювали процес складання проектів та  організаційного забезпечення формальної перевірки і детальної верифікації. Цікавим та дискусійним виявилися питання щодо оптимального кошторису проекту, співвідношення із повноваженнями органу місцевого самоврядування, внесення змін до проектів щодо вибору оптимального місця для реалізації завдання.  

Підсумком роботи стала своєрідна «прес-конференція» учасників, на якій були висловлені спільні думки щодо поглиблення співпраці та діалогу між членами територіальної громади, сподівання на позитивний результат від впровадження бюджету участі та важливості проекту для поглиблення співпраці між громадами міст України.

Михайло Матвийчук, член робочої групи з впровадження громадського бюджету у м.Обухів: «Закончился семинар по "Общественному бюджету", спасибо большое Irina BabchukЛеонід ДоносKostiantyn Ploskyi, а так же экономичному отделу горсовета, которые по правде говоря, большие молодцы. Было очень интересно услышать опыт других городов и узнать как это проходит у них. Так же мы до конца разобрались в собственной нормативе и выявили проблемы которые не видны "на бумаге" проведя практическое занятие по написанию и анализу проектов.
Теперь еще раз по программе. Раз мы выявили проблемы - значит положення будет дорабатываться и дополняться соответствующими изменениями на следующей сессии. И когда мы внесем соответствующие правки - я с вами обязательно ими поделюсь».

Експерти семінару:

Леонід ДОНОС, м. Полтава, Громадський бюджет 2016 року – 1,5 млн. грн.

Закінчив Полтавський державний педагогічний університет за спеціальністю «Вчитель історії, географії», Міжрегіональну Академію управління персоналом за спеціальністю «Муніципальний менеджмент». Працює начальником відділу бюджету участі в Інституті розвитку міста Полтава. Бере участь у міжнародних проектах розвитку демократичного суспільства. Вивчає досвід Республіки Польща щодо функціонування місцевого самоврядування та громадянського бюджету (міжнародні семінари «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування» у липні 2015 року, «Самоврядно-громадський стандарт» у серпні-вересні 2015 року). Член робочої групи з питань партиципаторного бюджетування у місті Полтаві.

Ірина БАБЧУК, м. Чернігів, Громадський бюджет 2016 року – 4,8 млн. грн.

Закінчила Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка   Інститут історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського за  спеціальністю  «Історія та правознавство», кваліфікація «Вчитель історії та правознавства»,  закінчила магістратуру  отримавши кваліфікацію «Магістр історії». Працювала 2012-2014 рр.  вчителем історії та правознавства, педагогом-організатором  в  Мощенській ЗОШ І-ІІІ ст. Городнянського району Чернігівської області. Учасниця стажувань для студентів в проектах «Студенти для органів місцевого самоврядування» та державна служба для студентів старших курсів. Тренер з питань  просвітницької роботи з населенням з питань репродуктивного здоров’я і планування сім’ї. З  2012 року Голова Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодь Демократичного Альянсу», в листопаді 2015-го обрана на посаду Генерального секретаря ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу».  Громадський діяч, член робочої групи з питань розробки основних положень та принципів громадського (партиципаторного) бюджету в місті Чернігові.

Матеріали семінару:

Бюджет участі міста Полтава

Громадський бюджет Чернігова