Напрямок

Громадський бюджет - новий крок до діалогу влади з громадою

Громадський бюджет - новий крок до діалогу влади з громадою

03-Apr-2017

Очільники сільських органів самоорганізації населення, найбільш активні голови мікрорайонів міста та громадських організацій, що діють на території Балтської об’єднаної громади, а також керівники і спеціалісти відповідних структурних підрозділів міської ради взяли участь у одноденному семінарі «Громадський бюджет: запрошення до діалогу».

Розпочався захід урочистим підписанням  Меморандуму про співпрацю між Балтською міською радою та Фундацією українсько-польської співпраці ПАУСІ щодо запровадження «партиципаторного» (громадського) бюджету у 2017 році.

Коментуючи підписання цього важливого довгострокового документа, заступник міського голови Валерій Желіховський зауважив, що сама тема громадського бюджету для Балтської об’єднаної громади не нова, але влада зацікавлена у співпраці з Фундацією.

-  Протягом 2016 року ми сприяли розвитку локальних ініціатив за участю громадських організацій, органів самоорганізації населення, голів мікрорайонів. У нас була можливість певною мірою реалізовувати ці починання на територіях сіл та міста громади. Нам зрозумілі загальні підходи. Але повинен сказати: європейська та світова практика демонструють, що формування громадського бюджету потребує більш системного, планового підходу до формування сучасних технологічних процесів його реалізації. Якраз з цієї точки зору наша громада повинна зробити крок вперед назустріч кращим європейським практикам та перейняти досвід наших українських колег, які вже запровадили громадський бюджет, - сказав, зокрема,  Валерій Желіховський.

Готовність допомогти балтянам здійснити ці кроки висловив експерт Фундації ПАУСІ Леонід Донос, який розповів історію «партиципаторного» (громадського) бюджету, зародженого кільканадцять років тому в далекій Бразилії, як одного з механізмів пошуку відновлення довіри влади та залучення громадян до прийняття управлінських рішень. За його словами, вже з європейського досвіду запровадження такого бюджету, зокрема, в Польщі, видно, що такий підхід не вимагає багато коштів, але суттєво спливає на підвищення активності громадян, навіть тих, які раніше не цікавились розподілом бюджетних видатків.  Тож, якщо провести певну аналогію з Україною, яка сьогодні переживає подібний з Бразилією  та Польщею період демократизації суспільства та відновлення довіри до влади, стає зрозумілим, чому громадський бюджет набирає обертів в у нас.

Леонід  Донос назвав його інструментом прямої демократії та першою програмою, яка «дозволила безпосередньо почути думку мешканців, дізнатись про їх сподівання та очікування  того,  що громада хоче отримати в результаті його запровадження».

-          Громадський бюджет - це новий крок до діалогу влади з громадою. І тут є дві умови: влада має була готовою віддати частину своїх повноважень мешканцям, а мешканці - взяти ці повноваження та розпоряджатися частиною коштів, які будуть виділятися в рамках громадського бюджету, - зазначив він та запропонував своїм колегам-практикам з різних міст України - Роману Широких з Полтави та Олександру  Рожко з Житомира, а також - Даріушу Крашевському з сусідньої Польщі, поділитись досвідом.  

Присутні з цікавістю слухали гостей, які говорили про особливості та основні етапи впровадження «партиципаторного» бюджету, про труднощі, з якими вони стикались та якого результату досягли. Розповіді були підсилені аналітичними матеріалами та презентаціями.   

Теоретичні знання учасники семінару закріпили практикою: виконуючи завдання модераторів, поділились на кілька груп та відповіли на поставленні запитання.  Всі присутні проявляли активність і зацікавленість під час роботи у групах, тож  експерти Фундації ПАУСІ констатували: в Балтській об’єднаній громаді утворилась команда, яка готова до впровадження громадського бюджету.

На завершення семінару присутні були одностайні у висловлюваннях щодо його проведення: захід став для всіх своєрідним джерелом отримання корисної інформації, поштовхом до акумуляції цікавих ідей та плекання надії на те, що вдасться подолати інертність мешканців громади та вселити їм віру у те, що вони самі можуть чимало зробити для розвитку свого села чи міста.

Слід зазначити, що семінар проходив у рамках Проекту "Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства", який реалізується Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). 

За матеріалами офіційного сайту Балтської міської ради.

Громадський бюджет - новий крок до діалогу влади з громадою