Напрямок

Семінар про громадський бюджет для Білозірської громади

Семінар про громадський бюджет для Білозірської громади

04-Apr-2017

30 березня 2017 року мешканці Білозірської об'єднаної територіальної громади взяли участь у семінарі «ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ: ЗАПРОШЕННЯ ДО ДІАЛОГУ». Учасники мали змогу ознайомитися з досвідом польських та українських міст щодо активізації участі громадян у прийнятті рішень, методологією реалізації громадського (партиципаторного) бюджету.

Цікавим та корисним для учасників був досвід міста Черкаси - флагмана громадського бюджету України, яким поділилися Тетяна Харенко та Людмила Проценко. Присутні на семінарі дізналися про довід впровадження фонду солецтва у польських гмінах від експерта у галузі партиципації Даріуша Крашевського.

Також обговорили принципи і механізми співпраці громадськості та сільської влади у реалізації зазначеної форми участі.

Захід відбувся у рамках Проекту "Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства" у рамках якого здійснюється підтримка українських міст, громад у запровадженні бюджетів участі, що передбачає: проведення семінарів, тренінгів, надання консультацій та супроводження процесу запровадження громадського бюджету, проведення навчальних візитів, фінансову підтримку інформаційної кампанії та організації етапів громадського бюджету, надання програмного забезпечення для здійснення голосування мешканців.

Проект "Публічні бюджети від А до Я» реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

ДОВІДКОВО про фонд солецтва:

У 2009 році спеціальним Законом у Польщі (Ustawa z dnia 21 lutego 2014 r. o funduszu sołeckim) були запроваджені фонди солецтв. Відповідно до цього Закону, рада гміни повинна щороку приймати спеціальну ухвалу, якою або дозволяє, або не дозволяє виокремлення в бюджеті гміни фонду солецтв. Ухвалу необхідно прийняти до 31 березня року, що передує бюджетному року, в якому планується виділяти або не виділяти кошти для фонду солецтв. В Законі вказано, що фонд солецтв не є цільовим фондом, а його кошти виділяються для того, щоб покращити життя мешканців солецтва відповідно до стратегії розвитку гміни. Обсяг коштів, які виділяються у фонді солецтва на кожне конкретне солецтво обраховується за спеціальною формулою, в якій враховується населення солецтва та поточні доходи бюджету гміни в попередньому бюджетному році. Частина коштів, виділених у фонд солецтв, бюджету гміни повертається із державного бюджету у вигляді цільової дотації. Ця частка, як вказано в законі, складає від 20% до 40% фонду солецтва, в залежності від фінансових показників бюджету гміни. Максимальна сума, яка може повертатися з державного бюджету до бюджету гміни в якості відшкодування частини фонду солецтва встановлена законом про фонд солецтва.

За матеріалами офіційного сайту Білозірської громади. 

Новина про подію:
СЕМІНАР «ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ: ЗАПРОШЕННЯ ДО ДІАЛОГУ»