Партиципаторний бюджет: шлях до налагодження діалогу громади Кропивницького

Партиципаторний бюджет: шлях до налагодження діалогу громади Кропивницького

26-May-2017

22-24 травня 2017 року в місті Кропивницькому відбувся семінар «Партиципаторний бюджет: шлях до налагодження діалогу у громаді».

Захід відбувся у рамках Проекту "Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства". Проект реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Участь у семінарі прийняли представники виконавчих органів Кропивницької міської ради, автори проектів, голови ОСББ та громадські активісти. Програма семінару складалася з 5 модулів, що поєднали у собі теоретичну та практичну частину. Кропивничани ознайомилися з основними принципами партиципаторного бюджетування на прикладі міст Польщі, Грузії та України. Своїм досвідом поділився з учасниками запрошений  експерт Міхаіл Аслікян, який є одним із розробників моделі громадського бюджетування в Грузії, з 2015 року займається партиципацією, проводить тренінги для координаторів та експертів. На прикладі муніципалітету Марнеулі (Грузія) учасники ознайомилися з практикою обрання проектів переможців шляхом досягнення консенсусу.

Важливою частиною семінару був аналіз пройдених етапів, адже цього року місто Кропивницький проводить два цикли громадського бюджету. Так, з 1 лютого протягом 30 календарних днів, а саме: до 2 березня міською радою було прийнято та зареєстровано 96 проектів, до голосування було допущено 86. За підтримки експертів Проекту "Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства" та інтернет-платформи, розробленої спеціалістами Фонду Східна Європа, було проведено процедуру голосування з 12 квітня до 3 травня. Враховуючи свій досвід, учасники семінару за підтримки запрошених експертів сформували перелік позитивних практик для впровадження громадського бюджету та план дій для усунення виявлених недоліків. За результатами семінару сформовано перелік пропозицій для внесення змін до  Положення про громадський бюджет (бюджет участі) міста Кропивницького. Представники міської ради під час семінару запропонували присутнім громадським активістам подати свої пропозиції щодо складу Координаційної ради з питань впровадження громадського бюджету.

Своїми враженнями від семінару поділилася на власній сторінці у соціальній мережі Facebook депутат Кропивницької міської ради Катерина Шамардіна – одна з ініціаторок впровадження громадського бюджету в місті: «Хочу подякувати команді тренерів, що провели для нашого міста семінар "Партиципаторний бюджет: шлях до налагодження діалогу у громаді". Було дуже цікаво почути про досвід впровадження громадського бюджету в Житомирі та Марнеулі (Грузія). Я, особисто, відмітила багато речей, що можна використати в нашому місті в рамках реалізації бюджету участі. Серед учасників семінару були автори проектів, що приймали участь в цьогорічному конкурсі, працівники виконавчих органів міської ради, активісти, які, сподіваюсь, стануть в майбутньому авторами проектів. Те, що наше місто на правильному шляху, започаткувавши громадський бюджет в цьому році, я не сумніваюсь! По-перше, ми приєднались до 1500 міст по всьому світу, що мають громадський бюджет, і продовжили процес його розповсюдження в Украіні. По-друге, багато хто, ознайомившись з ідеєю громадського бюджету, сприймає її дуже позитивно і бачить в ній можливості для реалізації цікавих проектів, благоустрою міста, налагодження діалогу з владою і шлях до комунікації і т.д. Фліпчарт, який заповнювали учасники семінару, яскравий тому приклад!».

По закінченню семінару було проведено круглий стіл за участю секретаря міської ради Андрія Табалова, представників виконавчих органів та авторів проектів, експертів Проекту "Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства". Під час круглого столу було оголошено проекти, які під час голосування отримали найбільшу підтримку кропивничан. Серед малих проектів у Кропивницькому визначилися 22 переможці. Безсумнівним лiдером серед великих проектів став “Благоустрiй скверу "Покровський” із кошторисом 740,5 тисяч гривень. Він набрав 1839 голосiв і на 135 пунктів випередив проект, що посів друге місце – “Зiгрiємо наших дiтей та покращимо обличчя нашого мікрорайону”.

Бажаємо місту Кропивницькому успіхів у реалізації проектів та активності мешканців, адже в серпні місяці за підтримки Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ вже вдруге розпочнеться прийом нових проектів.

Експерт семінару, координатор бюджету участі м. Житомир Альона Головко