Громадський бюджет: шлях до діалогу у Сєвєродонецьку

Громадський бюджет: шлях до діалогу у Сєвєродонецьку

04-Aug-2017

26 – 28 липня у готелі «Мир» у місті Сєвєродонецьк проходив триденний семінар «Громадський бюджет: шлях до діалогу». Захід проходить в рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

У відкритті та роботі семінару взяли участь представники Сєвєродонецької міської ради: заступники міського голови – Олексій Ярош та Олександр Ольшанський, Марина Багрінцева – начальник фінансового управління, представники польсько-української фундації ПАУСІ: координатор проектів Леонід Донос, експерт фундації, координатор громадських бюджетів грузинських муніципалітетів Міхаелі Аслікян, експерт фундації, начальник відділу громадського партнерства Львівської міської ради Орест Файфурка, керівники та працівники підрозділів міської ради, депутати, громадськість.

Громадський (партиципаторний) бюджет – демократичний процес, який передбачає залучення громадян міста до розділу частини коштів з міського бюджету. Саме з цього важливого моменту розпочала семінар начальник фінансового управління Марина Іванівна Багрінцева. «Сьогодні ми робимо дуже важливий крок, для того, щоб Сєвєродонецьк увійшов в когорту прогресивних міст України, де вже працює громадський бюджет. Цей демократичний процес дозволить громадськості реалізовувати найсміливіші та цікаві проекти, які допоможуть Сєвєродонецьку розвиватись та перетворитись у сучасне місто. В ідеї громадського бюджету я вбачаю зміцнення громади в цілому, шляхом надання можливості її представникам дискутувати, обговорювати основні проблеми та приймати спільні рішення. На сьогодні це дуже важливо», – підкреслила Марина Іванівна. Начальник фінансового управління детально розповіла про усі кроки, які повинні бути реалізовані, щоб громадський бюджет запрацював та громада змогла реалізовувати свої проекти.

Історія впровадження громадського бюджету в Україні налічує три роки. Так, у 2014 році відбулись перші презентації польського досвіду громадських бюджетів у рамках Проекту Фундації ПАУСІ за підтримки Європейського Союзу та Центральноєвропейської ініціативи «Бюджети за завданнями у Вінниці і Черкасах».

Процес впровадження громадського бюджету у Сєвєродонецьку розпочався у 2017 році. Так, в січні Сєвєродонецька міська рада надала заявку до Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ. З метою отримання методологічної допомоги по втіленню проекту в життя в лютому був підписаний меморандум про впровадження громадського бюджету, а в квітні в офісі Сєвєродонецької агенції розвитку громади відбувся семінар «Громадський бюджет: запрошення до діалогу». На сьогодні створена робоча група, прийнято Положення та проведений конкурс на найкращий логотип. Це перші кроки на довгому шляху до повноцінного впровадження громадського бюджету у обласному центрі Луганщини.

Семінар дозволить отримати практичні знання, почути та побачити досвід закордонних країн та українських міст у впровадженні та реалізації громадського бюджету.

За матеріалами сайту Сєвєродонецької міської ради