Гості з України у Кавенчині

Гості з України у Кавенчині

31-Oct-2017

Така назва статті, яка була опублікована у офіційному виданні польської гміни. ЇЇ автор - Мальвіна Яшяк розповідає про організацію навчального візиту для представників українських громад, які відвідали Польщу у вересні 2017 року. Публікуємо переклад публікації.

У вересні цього року  Фундація  польсько-української співпраці ПАУСІ, вивчивши добру практику реалізації Фонду солтиса у гміні Кавенчин,  звернулася з проханням до ради гміни щодо організації  робочої зустрічі  для тринадцяти представників з українських громад. Враховуючи таке представництво,  працівники ради гміни  27 вересня підготували нараду, головною темою якої став Фонд солтиса.

Слід зазначити, що українська  делегація відвідала польські громади у рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та  залучення громадянського суспільства», який  реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади. В рамках цього проекту в десяти українських громадах були сформовані  робочі групи, які зараз працюють над впровадженням громадських  бюджетів. Учасники проекту беруть участь в робочих нарадах і семінарах, в ході яких набувають теоретичні знання, вивчають польські приклади громадських бюджетів та соціальної участі. Наступним етапом роботи є планування заходів щодо  інформаційної кампанії, подання проектів, їх перевірки та вибору для реалізації.

Під час перебування у гміні гості отримали знання про Фонд солтиса, якими радо поділилася Кінга  Інжейчак , співробітник ради гміни, яка займається питаннями Фонду солтиса. Також гості з України дізналися, що таке Фонд солтиса, як це працює на прикладі конкретної гміни, які проекти були реалізовані завдяки цьому фонду. Учасники могли на власні очі побачити найбільші інвестиції, реалізовані в рамках Фонду: спортивно-рекреаційний майданчик у гміні Кавенчин, сільська світлиця у селі Мілейов,  Сквер 650-річчя  та спортивні майданчики в Токарах, зона  відпочинку в Ждарах. В окремих місцевостях на гостей чекали солтиси, які із запалом представили свої проекти. Візит у нашій гміні пройшов у дружній атмосфері. Учасники отримали знання, які допоможуть їм у подальшій роботі.

Нас відвідали: координатор проектів Фундації ПАУСІ  Леонід Донос, автор проекту Варвара Бєлік з організації «Молоді за реформи Балтщини», секретар робочої групи Балти Денис Черемуш, члени робочої групи громадського бюджету м.Сєвєродонецк   Марина Багрінцева, Поліна Черних і Віра Попсуй (Луганська область), Олег Дукас і Леся Лех (Львівська область), Тетяна Усик (Полтавська область), Людмила Лопушан (Черкаська область), Аліна Пузакова,  Андрій Паливода, Яна Вічірко  (Кіровоградська область).

 

Мальвіна Яшяк

 

Посилання на публікацію у виданні гміни Кавенчин «Гості з України»