Розпочалася хвиля семінарів з оцінки впровадження партиципаторного бюджету

Розпочалася хвиля семінарів з оцінки впровадження партиципаторного бюджету

26-Feb-2018

Цикл семінарів «Оцінка розвитку та вдосконалення Громадського бюджету», які проводять експерти Фундації ПАУСІ, розпочався 22 лютого у місті Кропивницький.

Захід, який проходив у міській раді, відвідали тридцять учасників, серед яких автори проектів, члени координаційної ради, спеціалісти профільних управлінь міської ради та активні жителі. Привітали учасників секретар міської ради Андрій Табалов та заступниця начальника Департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Аліна Пузакова, які розповіли про процес впровадження бюджету участі.

У Кропивницькому ініціативу Громадський бюджет почали реалізовувати у 2017 році. За рік там пройшло два етапи відбору проектів - на 2017 та 2018 роки. У 2017 році вдалося реалізувати 2 великих проекти та 22 малих. Ще один малий обіцяють втілити у 2018 році. Перед стартом прийому проектів на 2018 рік, у Кропивницькому розширили категорію проектів і додали – соціальну. Це перший досвід в Україні, де відокремили окремо проекти для людей з інвалідністю. На них передбачено 10% фінансування від загального бюджету участі. Стрімкими темпами у Кропивницькому зросли й видатки на Громадський бюджет. З 3 млн грн. вони збільшилися до 7 млн., що дозволить у 2018 році реалізувати 3 великих, 3 соціальних та 21 малих проектів. Наступний конкурс проектів на 2019 рік стартує вже у квітні цього року.

На початку семінару учасники познайомилися та поділилися своїми думками що для них є Громадський бюджет. Думки були різні. Це залучення населення до громадської активності, можливості бути почутими та впливати на бюджетні процеси, реалізація ідей мешканців міста та врахування їх думки, нові знайомства та підтримка молоді й людей з інвалідністю, досвід руйнування бар’єрів - соціальних та психологічних, можливість людей старшого покоління проявити себе та згуртувати в своєму просторі однодумців. На заході були присутні автори проектів, які розповіли про свої проекти та з якими проблемами зіштовхнулися від розробки ідеї до реалізації. Під час публічних обговорень учасники змогли оцінити етапи впровадження Громадського бюджету в Кропивницькому, порівняти їх з польськими стандартами, а також надали свої пропозиції щодо розвитку бюджету участі в місті та щодо змін до Положення.

Під час семінару учасникам презентували порадник для практиків «Як оцінити партиципаторний (громадський) бюджет?». Посібник включає в себе практичні поради з оцінки бюджету участі та є керівництвом, завдяки якому можна організувати процес оцінювання партиципаторного бюджету, містить інформацію про формальні та організаційні питання з якими можна зіштовхнутися під час дослідження, про методи та етапи оцінювання, в ньому міститься перелік критеріїв та питань для оцінки бюджету участі та інформація про те, як працювати над даними, отриманими у результаті дослідження. Координатори семінару,експерти ПАУСІ Леонід Донос та Анна Ніколенко-Баєва наголосили, що оцінювати бюджет участі треба на всіх етапах його впровадження і саме тому посібник стане корисним практикам, які наближають ідею Громадського бюджету в Україні до європейських стандартів.

Семінар проведено в рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, залучення та активізація громадянського суспільства» реалізується Міжнародною громадською організацією «Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ» та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» за фінансової підтримки Європейського союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.