Діти та батьки назвали напрямки, яких бракує позашкільній освіті Черкас

Діти та батьки назвали напрямки, яких бракує позашкільній освіті Черкас

21-Jan-2015

В процесі реалізації проекту «Забезпечення громадського впливу у сфері розвитку позашкільних навчальних закладів у м. Черкаси» активісти фундації «Паритет» провели анонімні опитування учнів позашкільних закладів та їх батьків. Поміж інших питань, батьки і діти окремо називали секції та напрямки, яких на їхню думку бракує нині для черкаської молоді. Діти – зважаючи на інтереси, батьки – на фінансові можливості та користь для дітей.

Результати анкетування дітей показали, що переважно їм бракує рухливих занять, спортивних секцій. Не вистачає різноманіття – зокрема, опитувані бажали, щоб в місті для них були: серфінг, тир, хокей, лижний спорт, кінний спорт, екстремальні види спорту, регбі, фігурне катання, кудо, великий теніс, американські танці, бобслей, картинг, східні єдиноборства, брейк-денс. Також говорили про створення відділів в районах деяких видів занять: Клуб юних моряків, спортивне орієнтування, бокс, плавання, фехтування, шахи, гребля, велоспорт, баскетбол, гімнастика, більше бальних танців та спортивних гуртків загалом.

Серед мистецьких позашкільних занять опитувані називали: хенд-мейд, кулінарія, літературні, театральні гуртки, художні школи, гончарство.

Не оминули увагою освітній напрямок: підлітків цікавить розвиток індивідуальності, англійська та китайська мови, медичні та військові курси, дебатні клуби, гуртки професійного спрямування, журналістики, астрономічний гурток.

Батьки однією з головних умов називали безоплатність гуртків, бо розвивати дитину з кількох напрямків одразу не завжди вистачає коштів. На державному забезпеченні просили зробити школи танців, спортивні гуртки, літні табори для дітей з неповних сімей. Акцентували увагу і на спортивних гуртках для хлопців, що функціонально задіювали б активних підлітків. Серед таких спортивних гуртків – скейтборд, велосипеди, фехтування, фігурне катання, плавання, футбол, хоккей, регбі, спортивна та художня гімнастика, настільний теніс, легка атлетика, створення нових спортмайданчиків. Називали батьки і оригінальні для Черкас напрямки: альпінізм, мореплавство, кінний спорт, кікбоксинг, регбі, тир.

Мистецька сфера позашкільної освіти вимагає, на думку батьків, збільшення занять з бальних та грецьких танців, гончарства, кулінарії, художніх шкіл, театральних гуртків. Освітня сфера – занять з лігнвістики, психології, логопедії.

Проект координує Черкаська обласна благодійна фундація «Паритет» у співпраці з Департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та департаментом фінансової політики. Проект здійснено за фінансової підтримки Фундації ПАУСІ, Європейського Союзу та Центральноєвропейської ініціативи.

Контактна особа – Сергій Слинько (керівник проекту) - 0938633688, 0674731152