Чернігівські активісти навчалися партиципації

Чернігівські активісти навчалися партиципації

28-Apr-2015

Запровадження методології партиципаторного бюджету потребує партнерської взаємодії представників громадянського суспільства та влади міста Чернігова.

Саме до таких висновків прийшли громадські лідери та представники міської влади під час семінару «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування», який був організований Фундацією ПАУСІ 20-22 квітня 2015 року.

Семінар проходив у рамках Проекту Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади».

За підтримки експертів Фундації ПАУСІ Бориса Мартеля, Юстини Півко та Наталії Гринчук протягом трьох днів учасники ознайомилися з досвідом Республіки Польща щодо активізації участі громадян у прийнятті рішень, методологією реалізації громадського бюджету (партиципаторного бюджету), а також обговорили практики громадської участі у бюджетному процесі в Україні. Завдяки участі у семінарі як представників громадських формацій так і міської влади відбулася низка дискусій щодо розробки плану запровадження методу партиципаторного бюджету у м.Чернігові.

Ігор Брагинець, заступник голови Чернігівської міської організації ГО «Всеукраїнський комітет народного контролю»: «Геть нічого не чув про партиципаторний бюджет (та і партиципацію загалом) до нашої зустрічі. А з учора (наступний за семінаром день) вже розповідаю знайомим та рідним, що воно таке. Особливо вразила виключно приязна та дружня атмосфера події. Організатори майстерно зуміли непомітно для нас самих "поєднати" нас (представників ГО) з "антагоністами" - працівниками міськвиконкому та стати щирими друзями і для одних, і для інших».

Наталія Гринчук, м.Київ, кандидат економічних наук, експерт Фундації ПАУСІ: «Почула багато корисних та важливих думок, занотувала багато цікавих ініціатив. Кожна Ваша думка була у своєму роді слушна та корисна. Сподіваюсь і я, як експерт, змогла корисно долучитись до обговорення та тримати "руку на пульсі подій".

Альона Шешеня, м. Чернігів, ГО "Молодіжна спілка юристів": «Робота в об'єднаній групі активістів, працівників та депутатів Чернігівської міськради на семінарі не тільки привнесла однакового розуміння принципів роботи нового для України інструменту демократії, як партиципаторний бюджет (бюджет громади), а передусім сприяла формуванню активної групи прихильників ідеї прямої участі громади у формуванні та використанні коштів місцевого бюджету».

Костянтин Плоский, м. Київ, заступник директора Фундації ПАУСІ: «Оскільки українські міста роблять перші кроки щодо опанування методології партиципаторного бюджету, для нас було важливо почути відповідний польський досвід перших кроків. І виявилося, що, зокрема у м.Лодзь громадський бюджет на першому етапі було запроваджено всього у декількох районах міста із сумою підтримки у декілька десятків тисяч злотих. А процес подання, обговорення заявок та власне голосування мешканців відбувався в рамках 4-х зустрічей, на які приходило трохи більше сотні громадян. І такий перший крок став поштовхом до розвитку та у 2014 році у м.Лодзь через механізм партиципаторного бюджету реалізувалося більше 70 проектів на суму 40 млн. злотих».

Методологія партиципаторного бюджетування («бюджет участі», «громадський бюджет») є формою прямої демократії та визначається як відкритий процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має можливість подати власну пропозицію та шляхом голосування вирішити, в який спосіб витрачати частину місцевого бюджету.

Проект Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади» ставить за мету сприяти розповсюдженню нового механізму участі в Україні (у містах Черкаси, Полтава та Чернігів), використовуючи польській досвід у цій сфері.

Зазначеним Проектом передбачається навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу, навчальні поїздки до Польщі, а також опрацювання та запровадження за допомогою українських і іноземних експертів моделі формування місцевих бюджетів за участю громадян у містах-партнерах Проекту.

В рамках зазначеного Проекту Фундації ПАУСІ у березні поточного року пройшли презентаційні зустрічі та одноденні семінари у міських радах Черкас, Полтави та Чернігова.

Інформація щодо семінару на веб-сайті Чернігівської міської ради http://www.chernigiv-rada.gov.ua//news/view/6919

Матеріали семінару:

Програма семінару

Громадянська активність на прикладі партиципаторного бюджету

Основні положення про партиципаторний бюджет у м.Лодзь

Бюджетний процес на місцевому рівні в Україні

Положення про партиципаторний бюджет у м.Варшава на 2016 рік (польською мовою)

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).