Напрямок

Ефективне управління енергією - перший крок до Зеленого університету

Ефективне управління енергією - перший крок до Зеленого університету

03-Aug-2015

Фундація ПАУСІ стала партнером нового проекту у Харкові, де в Харківському національному університеті міського господарства ім. О.М.Бекетова розпочинається поступове впровадження системи ефективного використання енергії в будівлях.

Громадська організація «Грінкубатор» спільно з Харківським національним університетом міського господарства ім. О.М.Бекетова у партнерстві з Фундацією ПАУСІ та іншими громадськими організаціями розпочинають проект "Ефективне управління енергією - перший крок до Зеленого університету". Проект реалізується за фінансової підтримки Посольства республіки Польща в Україні.

 

З кожним роком в Україні зростає вартість енергії, однак власники будівель (користувачі енергії) не поспішають запроваджувати ефективні процеси енергоменеджменту в своїх будівлях. Ефективне управління енергією або енергоменеджмент - це спосіб управління енергоспоживанням на підприємстві, що дозволяє значно оптимізувати енерговитрати.

Ефективне споживання енергії в будівлях може бути досягнуто за допомогою двох типів дій:

 

  • технічної модернізації будівлі;
  • зміні в поведінці користувача енергії в будівлі.

Запровадження ефективного енергоменеджменту в будівлях перед будь-якою модернізацією дає можливість зменшити енергоспоживання на 5-10%. Наявність щоденного моніторингу енергоспоживання, аналіз даних та дії енергоменеджера дають

можливість розумно зменшувати енергоспоживання. Після цього існує вже потреба поступової модернізації будівлі.

Усвідомлюючи необхідність збереження енергії, українські споживачі продовжують не ефективно використовувати ресурси. Люди наливають повні чайники води та кип’ятять воду, щоб випити 200 мл чаю; закривають штори в приміщенні та вмикають світло з самого ранку на весь день замість використання денного світла. І ці звички,наприклад, відрізняють українців від ощадливих німців.

Поступово змінити цю ситуацію на прикладі будівель Харківського національного університету міського господарства ім. О.М.Бекетова, покликаний новий проект.

Мета проекту: зменшення енергоспоживання в будівлях Університету до 10% завдяки ефективному енергоменеджменту та зміні поведінці персоналу щодо енергоспоживання.

Тривалість проекту: липень – грудень 2015 року

Завдання проекту:

  • Запровадити щоденний моніторинг споживання енергії в будівлях Університету ім. О.М. Бекетова як перший крок до енергоменеджменту.
  • Проведення широкої та якісної інформаційної кампанії в Університеті ім О.М. Бекетова щодо ефективного споживання енергії для мотивації персоналу та студентів щоденно заощаджувати енергетичні ресурси.
  • Популяризація досвіду проекту на інші Університети Харкова

 

Що буде зроблено в рамках проекту?

1. Навчальний візит до Польщі робочої групи проекту у складі представників Університету, відповідальних за реалізацію проекту.

2. Запровадження щоденного моніторингу споживання енергії (з одного комп’ютера) в усіх будівлях Університету ім. О.М.Бекетова. Заміна більшості лічильників (тепла, води, електроенергії) на нові сучасні із цифровим каналом передачі даних в будівлях Університету.

3. Поступове запровадження енергоменеджменту в Університеті з новою посадою енергоменеджера, з метою ефективного використання енергії.

4. Проведення повного енергетичного аудиту 10 будівель Університету, в тому числі 5 гуртожитків: детальні розрахунки, інструментальні вимірювання та план поступової модернізації будівель.

5. Встановлення нових водозберігаючих змішувачів води та ефективних зливних бачків в туалетах 2 корпусів університету.

6. Встановлення демонстраційних LED ламп в коридорах Університету або популяризація існуючого LED освітлення в Університеті.

7. Широка інформаційна кампанія "SAVE ENERGY" в Університеті для студентів та викладачів. В рамках цього етапу планується використання елементів "Зелений університет" та пояснити людям прості речі: інформаційні стенди про споживання енергії, стрілки і мітки для електричних розеток і вимикачів, змішувачів води; принципи економії тепла, електроенергії, води, проведення семінарів для співробітників і студентів Університету.

8. Презентація досвіду на фінальній конференції у грудні 2015 року та популяризація результатів проекту для інших Університетів Харкова. Підготовка публікації "Зелений університет".

Очікувані результати:

1. Зменшення енергоспоживання в будівлях Університету ім. О.М. Бекетова до 10% завдяки ефективному енергоменеджменту.

2. Зміна поведінки викладачів та студентів Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова до використання енергії завдяки інформаційній кампанії “SAVE ENERGY”

3. Ефективність нового демонстраційного обладнання, яке дозволить економити енергоресурси та слугуватиме фактичним підтвердженням дієвості заходів з енергозбереження.

4. Наявність нової посади енергоменеджера в Університеті та його вплив на ефективне використання енергії.

5. Наявність якісних енергетичних аудитів будівель Університету із додатками «План розвитку будівель та зменшення енергоспоживання через інвестування»

6. Поступове залучення потенційних інвесторів для модернізації будівель.

7. Повторна реалізація проекту в інших Університетах Харкова.

За додатковими запитаннями, звертайтесь:

В’ячеслав Гусєв – технічний консультант проекту від Фундації ПАУСІ.