Розвиток учасницького бюджетування в Україні

Розвиток учасницького бюджетування в Україні

03-Oct-2015

Чернігів, Черкаси та Полтава впевнено крокують на шляху запровадження партиципаторних бюджетів.

У місті Чернігові завершилася кампанія прийому проектів громадян бюджету участі, яка тривала з 1 по 15 вересня, під час якої було подано 73 проекти. До загальноміського голосування у рамках бюджету участі, яке триватиме з 5 по 19 жовтня, робочою групою допущено 56 проектів. Не допущені до участі у голосуванні проекти вартість яких перевищує гранично допустимі суми бюджету участі, або земля чи майно (де планувалося виконання проектів) не перебувають у власності Чернігівської міської ради, тобто вони не відповідають нормам Положення про громадський бюджет м. Чернігова. Два проекти за згодою авторів об'єднано в один.

Посилання на новину

Проекти бюджету участі-2016, які допущені до голосування опубліковані у газеті "Чернігівські відомості"

Депутати Полтавської міської ради 15 вересня одноголосно затвердили Положення про бюджет участі. Партиципаторний бюджет м.Полтава на 2017 рік складатиме не менше 0,1% від загального обсягу міського бюджету. На загальноміські та районні проекти виділяється по 50% від загального обсягу бюджету участі. 30% від суми коштів, виділеної на райони, становить базову та ділиться рівномірно між трьома районами, 70% від суми коштів, виділеної на районні проекти, ділиться відповідно до загальної площі району та кількості жителів району.

Посилання но новину

У місті Черкасах з 15 вересня 2015 року по 14 жовтня 2015 року проходить прийом проектів від мешканців до участі у громадському бюджеті.

Посиланя на новину

Тетяна Харенко, заступник голови Координаційної ради з питань громадського бюджету в м. Черкаси,  заступник директора департаменту фінансової політики Черкаської міської ради на запрошення Другого фестивалю Kyiv Urban Fest, який проходив у м.Києві, представила досвід учасницького бюджетування в місті Черкаси.

Презентація «Громадський бюджет у м.Черкаси»

Посилання на новину

У містах Чернігів, Черкаси та Полтава Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ реалізує Проект «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади», мета якого сприяти розповсюдженню нового механізму участі в Україні, використовуючи польській досвід у цій сфері.

Зазначеним Проектом передбачається навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу, навчальні поїздки до Польщі, а також опрацювання та запровадження за допомогою українських і іноземних експертів моделі формування місцевих бюджетів за участю громадян у містах-партнерах Проекту.

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).