Польський досвід місцевого врядування для України

Польський досвід місцевого врядування для України

06-Oct-2015

У навчальному візиті 28 вересня – 3 жовтня 2015 року до Республіки Польща «Місцеве самоврядування у Польщі: чому воно працює?» взяли участь 14 представників з 6 областей України.

Це друга навчальна поїздка, яка організована Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ з метою ознайомлення українських учасників з історією та процесами реформ у сучасній Польщі, а також з механізмами функціонування місцевого самоврядування.

У рамках навчального візиту учасники мали змогу відвідати:

  • Фундація «Школа лідерів»
  • Міністерство адміністрації та цифризації РП
    Презентація
  • Подляське воєводське управління
  • Управління Маршалка Подляського воєводства
  • Адміністративний суд Подляського воєводства
  • Бюро управляння системою поводження з побутовими відходами, PUHP "LECH" м. Бєлосток http://www.lech.net.pl
  • Завод утилізації побутових відходів м. Бєлосток
  • Управління гміни Наревка
  • Управління Гайновського повіту
  • Уряд міста Бельск-Подляскі

Відгуки учасників навчальної поїздки:
Вікторія Назарук, викладач кафедри журналістики Національного університету "Острозька академія", Рівненська область: «Навчальний візит до Польщі дозволив краще зрозуміти, як працює система самоврядування у цій країні. Чимало українських експертів зазначають, що українська модель самоврядування, яка нині впроваджується, запозичена саме у польській системі. Було цікаво дізнатися, у чому полягає схожість, спробувати оцінити, чи приживеться такий принцип на вітчизняному грунті. Вдалося порівняти роботу адміністративних установ, зрозуміти, чому важливо надавати більше повноважень окремим громадам, оцінити ефективність такого підходу. Під час візитів до кожної установи приємно вражав високий рівень підготовки працівників. Відчувалося, що люди вболівають за свою роботу, отже, можна говорити про перспективне бачення ситуації. Також хотілося б подякувати за доброзичливість, гостинність та відвертість, адже питання, які ставилися учасниками часто були дражливими. Гадаю, такі візити сприятимуть формуванню когорти свідомих громадян, які перейнявши позитивний досвід Польщі, зможуть пристосувати його до українських реалій».

Валентина Кучер, активіст Клубу суспільного діалогу, Кіровоградська область: «Дуже показовим, на мій погляд, було включенням до програми всіх рівнів місцевого самоврядування Польщі, розкриття їх структури, функцій, повноважень. Спостерігаючи за приймаючою стороною, я відмічала для себе  впевнений оптимізм поляків в тому, що вони вносять свій посильний вклад в важливу справу розбудови держави, турбуючись одночасно про її майбутнє.  Найбільше мене приємно вразила зустріч в гміні Narewka. Результати 25-річної роботи війта задля добробуту громади дуже показові. Активний розвиток зеленого туризму війт розглядає як перспективний напрямок наповнення бюджету гміни, вкладаючи  кошти, бачення, зусилля. Наш край має значний природний потенціал для розвитку туризму, тому приклад гміни видається мені дуже цікавим. Надзвичайно цікавою та інформативною виявилась екскурсія на завод утилізації побутових відходів. Турбуючись про довкілля польські колеги показують українцям приклад цивілізованого відношення до природи, здоров’я нації, майбутнього. В Україні цей процес знаходиться на рівні розмов, але ми всі розуміємо, що майбутнє саме за такими комплексами по утилізації сміття. Тому інформація про завод утилізації побутових відходів в Hryniewicze має особливий попит для громади міста Світловодська. Візит до Республіки Польща надихнув мене на подальшу активну волонтерську роботу, активну громадську діяльність. Наразі веду перемовини з депутатами Світловодської райради про спільну зустріч в форматі круглого столу по результатах навчальної поїздки  "Місцеве самоврядування у Польщі: чому воно працює?". Україна готується до місцевих виборів 25 жовтня, але хочеться передати свіжі враження і емоції від побаченого в сусідній країні, яка впевнено дивиться в майбутнє і активно його будує».

Рудницький Євген, голова ради ГО «Громада Залізного Порту»: «Перше враження від Польщі – чисто, виметено, зелено. Чому? Як? Ці питання поставали весь час з першого дня подорожі. Звісно, на них давали відповіді хоч кожен по своєму і жителі Польщі, і посадовці, з якими нам організовували зустріч. Але зараз усвідомлюю, що це лише зовнішній прояв (супутні наслідки) тих докорінних змін які будуть, неминуче будуть, від дій кожного з нас, хто долучився до цього проекту. Ці зміни відбуватимуться в Україні. Я пересвідчився, що те про, що я мріяв – реальне. Фундація ПАУСІ допомогла візуалізувати думки про зміни на моїй батьківщині. Нові контакти - це нові знання. Нові знання колись перетворяться в досвід. Досвід – це основа мудрості. Мудрість українського класика: чужого навчайтесь і свого не цурайтесь. Очевидно не всі моделі та інструменти, що знайшли застосування в Польщі, будуть придатні для реалізації в Україні, але головне, що правильно поставлена багато років тому мета є вірною. А шлях знайдеться по дорозі». 

Гарбаринина Віта, аспірант Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України: «Враження у мене від поїздки двоякі. З однієї сторони я рада за наших сусідів і вражена від рівня розвитку, якого вони досягли, а з іншого сумно від того, коли ж і ми до такого рівня доростемо?  Ознайомившись із самоврядуванням на рівні воєводства, повіту і гміни сумнівів про якість і ефективність проведених реформ не виникало. Система працює, більше того вона працює на перспективу. Люди, які управляють справжні господарі своїх територій, їх праця націлена на результат і забезпечення всім необхідним громади і території, на якій проживають. Вони люблять свою Польщу і це відчувається. І ми любимо свою Україну, але «по-своєму»… ».

Проект співфінансується з фондів Програми "Підтримка демократії" фінансованої в рамках програми польського співробітництва в цілях розвитку Міністерства закордонних справ РП.