Громадський бюджет – нові міста України

Громадський бюджет – нові міста України

07-Mar-2016

Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ у 2016 році продовжує підтримку українських міст у запровадженні партиципаторного бюджету.

В рамках ознайомчого візиту представники Фундації ПАУСІ відвідали міста Ірпінь, Житомир, Прилуки та Суми, які долучилися до Проекту Фундації «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади», що реалізується за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії.

Необхідно зазначити, що міста Житомир і Суми вже здійснили певні кроки на шляху реалізації бюджету участі, зокрема у м Житомир розпорядженням міського голови створено робочу групу із запровадження громадського бюджету, а у місті Суми розроблено та винесено на розсуд громадян проект Положення про громадський (партиципаторний) бюджет.

Новина на сайті Ірпінської міської ради

Новина на сайті Житомирської ради

Телеканал СК1 «Післямова: Партиципаторний бюджет. Кшиштоф Фільцек»

Новина на сайті Прилуцької міської ради

Новина на сайті Сумської міської ради

Вищезазначеним Проектом Фундації ПАУСІ передбачено: навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу; навчальна поїздка до Польщі; опрацювання за допомогою українських та іноземних експертів та запровадження у містах-партнерах Проекту механізмів формування місцевих бюджетів за участю громадян.

У 2015 році за підтримки Фундації ПАУСІ міста Чернігів, Черкаси та Полтава запровадили громадський бюджет у рамках Проекту «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення справжнього партнерства з органами влади» (за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії). Міста-партнери успішно продовжують практику партиципаторного бюджетування і у 2016 році.

З 1 березня почався прийом проектів до участі у другому громадському бюджеті міста Чернігова. У місті Черкасах здійснюється оцінка процесу реалізації громадського бюджету минулого року та незабаром почнеться прийом проектів.

Полтавська міськрада затвердила Програму «Партиципаторне бюджетування (бюджет участі) у м. Полтаві на 2016-2020 роки» та у квітні-травні буде здійснюватися подача проектів громадянами до участі громадському бюджеті.